• Wishlist
  • Bahasa enms

Kereta Elektrik

Kereta elektrik - Masa depan pemanduan

 • Tiada bahan api diperlukan
  Tiada bahan api diperlukan

  Kereta elektrik menggunakan tenaga elektrik dan tidak memerlukan sebarang bahan api. Elektrik jauh lebih murah daripada bahan api, yang bermakna anda boleh menjimatkan banyak wang.

 • Jimat kos penyelenggaraan
  Jimat kos penyelenggaraan

  Memandangkan kereta elektrik dikuasakan oleh motor elektrik, ia tidak memerlukan engine oil. Selain itu, banyak item lain yang diperlukan untuk kereta berkuasa gas, tidak diperlukan dalam EV. Pemeriksaan asas adalah baik jika anda memastikan kereta elektrik anda dalam layak untuk keselamatan dan keselesaan memandu.

 • Lebih baik untuk alam sekitar
  Lebih baik untuk alam sekitar

  Dengan enjin elektrik yang beroperasi pada litar tertutup, kereta elektrik tidak mengeluarkan sebarang gas berbahaya, yang biasanya dikaitkan dengan pemanasan global. Ini membawa kepada persekitaran yang lebih bersih dan hijau.

Kereta Elektrik

Mengapa beralih kepada kereta elektrik

Lebih baik untuk anda dan alam sekitar

Mudah untuk memandu Mudah untuk memandu

Kereta elektrik mudah untuk dipandu kerana mereka tidak mempunyai sebarang gear yang perlu dibimbangkan. Mereka mempunyai pusat graviti yang lebih rendah yang menawarkan pengendalian, keselesaan dan tindak balas yang lebih baik. Pecutan lancar dan nyahpecutan enjin elektrik membawa kepada pengalaman pemanduan yang lebih baik.

Kos efektif Kos efektif

Walaupun kereta elektrik mempunyai kos pendahuluan yang tinggi, kos pengendaliannya yang rendah, penyelenggaraan yang rendah, kredit cukai hijau dan hayat bateri yang lebih lama menjadikannya kos efektif.

Kurangkan jejak karbon Kurangkan jejak karbon

Untuk melakukan bahagian anda menyelamatkan planet ini daripada pelepasan karbon, anda boleh bertukar kepada kereta elektrik. Tidak seperti kereta berkuasa ICE, kereta elektrik berjalan pada 100 peratus tenaga boleh diperbaharui dan tidak mengeluarkan gas rumah hijau dan asap ekzos.

Video Mengenai kereta Elektrik

Kelebihan dan kekurangan

Komponen utama kereta elektrik

Apa yang membuatkan kereta elektrik berfungsi

Bateri Bateri

Kereta elektrik dilengkapi dengan bateri, yang dianggap sebagai sumber tenaga utamanya. Bateri lithium-ion ialah jenis bateri yang paling biasa digunakan dalam kereta elektrik yang juga terdapat dalam kebanyakan peranti elektronik mudah alih. Ini boleh dikitar semula yang menjadikannya pilihan yang baik untuk alam sekitar. Ini boleh dicas dengan mudah dengan stesen pengecasan berasaskan rumah atau stesen pengecasan pantas yang tersedia di bandar.

Motor Motor

Sebagai ganti rangkaian kuasa kompleks yang terdapat pada kereta konvensional, kereta elektrik hanya mempunyai motor elektrik. Biasanya, terdapat satu motor elektrik yang memacu kuasa daripada bateri.. Dual-motor, tiga atau empat motor individu juga boleh ada untuk setiap roda. Motor elektrik mempunyai saiz padat dan dengan itu menawarkan lebih banyak ruang dalaman. Kelebihan lain yang berkaitan dengannya ialah operasi tanpa bunyi, bebas pencemaran, dan penghantaran tork puncak serta-merta.

Charger Charger

Memandangkan kereta elektrik mempunyai jenis bateri litium-ion yang sama yang terdapat dalam kebanyakan peranti elektronik mudah alih, proses pengecasannya hampir seperti itu. Untuk ini, penyesuai khas diperlukan untuk menyambung dengan sumber kuasa. Ia datang dengan kereta atau juga dijual secara berasingan. Kereta elektrik boleh dicas semula dengan mudah melalui elektrik rumah atau stesen pengecasan EV khusus.

Kereta elektrik di Malaysia

Pasaran kereta elektrik Malaysia kini berada dalam fasa pertumbuhan yang sangat awal. Dengan NAP 2020 dan Pelan Tindakan Mobiliti Rendah Karbon 2021-2030, negara sedang membangunkan infrastruktur pengecasan yang diperlukan dan merancang untuk melancarkan insentif cukai ke atas pembelian kereta elektrik. Seiring dengan itu, pengeluar kereta nasional Proton dan Perodua terlibat dalam teknologi pembuatan di dalam negara. Pembuat kereta non-national seperti Nissan, Honda, Hyundai, dan BMW juga menyumbang kepada pembangunan pasaran kereta elektrik Malaysia. Semua ini perlu seiring untuk peralihan yang mampan kepada mobiliti elektro di negara ini menjelang dekad yang akan datang.

 • Adakah kereta elektrik mempunyai enjin?

  Kereta elektrik tidak mempunyai enjin pembakaran dalaman, sebaliknya ia datang dengan motor elektrik yang dikuasakan oleh pek bateri yang besar. Bateri boleh dicas semula melalui soket dinding atau pengecas mudah alih.

 • Adakah kereta elektrik memerlukan penukaran minyak enjin?

  Kereta elektrik tidak memerlukan sebarang penukaran minyak kerana tiada minyak yang digunakan dalam enjin elektrik.

 • Berapa lama masa yang diambil untuk mengecas semula kereta elektrik?

  Bergantung pada kapasiti bateri dan jenis pengecas, kereta elektrik mengambil masa 30 minit atau selama setengah hari untuk mengecas semula.

 • Sejauh mana kereta elektrik boleh pergi?

  Pek bateri 22-kWh bersaiz sederhana memberikan jarak sekitar 130 hingga 160 km dengan cas penuh.

 • Bolehkah mengecas kereta elektrik di rumah?

  Kereta elektrik sama seperti komputer atau telefon bimbit, yang boleh dicas semula dengan mudah di rumah dengan bantuan pengecas EV dan soket dinding.

 • Apakah perbezaan antara kereta hybrid dengan kereta elektrik?

  Perbezaan antara kereta hibrid dan kereta elektrik ialah kereta hybrid mendapat tambahan tenaga daripada enjin pembakaran manakala kereta elektrik tulen memperoleh semua kuasanya daripada pek bateri.

 • Kereta hibrid atau elektrik manakah yang terdapat di Malaysia?

  Kereta hibrid yang terdapat di Malaysia ialah Honda City Hybrid, Nissan Serena-S Hybrid, dan BMW 330e M-Sport. Termasuk dalam senarai kereta elektrik ialah Nissan Leaf, Porsche Taycan, dan Mini Cooper SE.