• Wishlist
  • Bahasa enms

Kenderaan Elektrik

Kenderaan Elektrik: Evolusi mobiliti

 • Kos Yang Lebih Rendah
  Kos Yang Lebih Rendah

  Memandangkan harga minyak berada pada paras tertinggi sepanjang masa, kenderaan berasaskan bahan api boleh buat lubang di dalam poket anda. Kenderaan elektrik pula menggunakan tenaga elektrik, bermakna tiada bil minyak. Elektrik jauh lebih murah daripada petrol.

 • Zero Emission
  Zero Emission

  Memandangkan kenderaan elektrik menggunakan tenaga elektrik, ia adalah 100 peratus mesra alam. Mereka tidak mengeluarkan sebarang gas toksik dan dengan itu menyumbang kepada iklim yang sihat dan hijau.

 • Kos penyelenggaraan yang lebih rendah
  Kos penyelenggaraan yang lebih rendah

  Kos penyelenggaraan kenderaan elektrik adalah lebih rendah kerana ia digerakkan oleh motor elektrik. Jadi, tidak perlu menghantar kenderaan ke bengkel untuk penyelenggaraan yang berkaitan dengan enjin gas.

Kenderaan Elektrik

Mengapa perlu beralih kepada kenderaan elektrik?

Faedah untuk anda dan alam sekitar

Mudah dan selamat untuk dipandu Mudah dan selamat untuk dipandu

Dikendalikan dengan hanya pedal pemecut, pedal brek dan stereng, kenderaan elektrik mempunyai kaedah pemanduan yang paling mudah. Ini juga lebih selamat untuk dipandu kerana pusat graviti yang lebih rendah menjadikannya lebih stabil di atas jalan sekiranya berlaku perlanggaran.

Kos efektif Kos efektif

Dengan kemajuan teknologi, kos dan penyelenggaraan kenderaan elektrik telah dikurangkan dengan ketara pada masa kini. Kos operasi yang rendah, insentif cukai yang tersedia dan hayat bateri yang lebih lama menjadikannya kos efektif.

Mengurangkan pencemaran udara dan bunyi Mengurangkan pencemaran udara dan bunyi

Bersama-sama dengan mengurangkan pencemaran udara, kenderaan elektrik menyumbang pula kepada mengurangkan pencemaran bunyi di kawasan kediaman dan pusat bandar. Mereka boleh dikatakan senyap berbanding dengan kereta konvensional yang bising.

Video Mengenai Kenderaan Elektrik

Kelebihan dan kekurangan

Komponen utama Kenderaan Elektrik

Apa yang membuatkan kenderaan elektrik berfungsi

Motor Elektrik Motor Elektrik

Daripada enjin pembakaran dalaman, kenderaan elektrik didatangkan dengan motor elektrik. Mana-mana EV biasanya menggunakan satu motor, tetapi terdapat juga dua motor atau tiga atau empat motor berasingan untuk setiap roda. Ia lebih kecil daripada enjin konvensional yang mengakibatkan kabin boleh diperluas. Penghantaran tork puncak serta-merta dan operasi tanpa bunyi, bebas pencemaran adalah kelebihan lain yang berkaitan dengannya.

Bateri Bateri

Kenderaan elektrik dilengkapi dengan pek bateri yang membekalkan elektrik kepada motor, yang dipasang di bawah lantai kabin. Jarak tempuh kenderaan elektrik ditentukan oleh saiz pek bateri. Lebih tinggi kapasiti, lebih tinggi jarak pemanduan. Jenis bateri yang biasanya dipasang dalam kenderaan elektrik ialah litium-ion, lead-acid dan nickel-metal hydride. Kapasiti kuasa mereka diukur dalam kilowatt-hour. Ia boleh dicas semula dengan mudah di rumah atau stesen pengecasan EV.

Charger Charger

Untuk mengecas kenderaan elektrik, penyesuai khas diperlukan untuk menyambungkannya dengan sumber kuasa. Penyesuai biasanya disertakan dengan kereta atau juga boleh dijual secara berasingan. Tiga tahap pengecasan EV ialah Level 1, Level 2 dan Level 3. Dua tahap pertama adalah untuk pengecasan kelajuan biasa. Tahap 3 adalah untuk pengecasan DC yang lebih pantas.

Kenderaan Elektrik di Malaysia

Memandangkan industri automotif global sedang mengalami anjakan paradigma untuk beralih kepada sumber tenaga alternatif, Malaysia juga sedang menuju ke arah mobiliti elektrik. Sebagai sebuah negara membangun, negara meramalkan potensi kenderaan elektrik. Kerajaan baru-baru ini mengumumkan inisiatif berkaitan kenderaan elektrik yang menyokong pembangunan industri EV tempatan. Sehubungan itu, EV tidak lama lagi akan mendapat manfaat daripada pengecualian lengkap duti import, duti eksais, cukai jualan dan pengecualian cukai jalan 100%. Bukan itu sahaja, akan ada pelepasan cukai pendapatan ke atas kos pembelian dan pemasangan, atau bayaran langganan kemudahan pengecasan EV.
Penjualan kenderaan elektrik, termasuk hybrid, plug-in hybrid dan pure electric, semakin berkembang di negara ini. Honda Malaysia telah mencapai kejayaan dalam pembuatan domestik model hibrid dengan Jazz Hybrid, City Hybrid. BMW Malaysia Sdn Bhd juga menyumbang dengan ketara dalam segmen EV premium dengan model hybrid. BMW memperkenalkan dua EV di pasaran baru-baru ini iaitu BMW iX dan iX3.
Pembuat kereta nasional Proton telah pun mempamerkan prototaip kenderaan elektriknya bernama Proton Iriz EV pada 2015, manakala Perodua turut terlibat dalam penyelidikan kenderaan elektrik dan hibrid serta berbincang dengan rakan kongsinya Daihatsu mengenai perkara ini.
Pembuat tempatan seperti Eclimo juga menyumbang ke arah mobiliti hijau dengan mengeluarkan motosikal elektrik dan bateri lithium-ion. Sebuah firma yang berpangkalan di Singapura, Oyika, juga memainkan peranan penting dalam menyediakan kemudahan pertukaran bateri untuk basikal elektrik. MyKar telah menandatangani MOA dengan MARii (Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia) untuk menjalankan ujian dan mereka bentuk EV. MGTC menyediakan penyelesaian stesen pengecasan di seluruh Malaysia. Sehingga 2020, hampir 300 stesen pengecasan tersedia di Malaysia tertumpu berhampiran Lembah Klang.

 • Apakah kenderaan elektrik?

  Sebuah kenderaan elektrik berjalan pada motor elektrik. Ia dilihat sebagai pengganti kereta semasa yang dikuasakan oleh enjin pembakaran dalaman.

 • Berapa lama masa yang diambil untuk mengecas kenderaan elektrik?

  Anda boleh mengecas kenderaan elektrik di rumah serta di mana-mana stesen pengecas awam. Ia boleh dilakukan dalam masa 30 minit sahaja atau mungkin mengambil masa selama setengah hari, bergantung pada saiz bateri dan jenis pengecas yang anda gunakan.

 • Mengapakah kenderaan elektrik dianggap eco friendly?

  Kerana mereka tidak mengeluarkan gas yang merosakkan iklim dan sunyi.

 • Adakah kenderaan elektrik berfungsi di kawasan berbukit?

  Setiap roda atau setiap set roda kenderaan elektrik mempunyai motor berasingan yang menghasilkan tork tinggi serta-merta, oleh itu ia boleh mendaki gunung curam dengan mudah.

 • Apakah kenderaan elektrik yang akan datang?

  Kenderaan elektrik akan datang di Malaysia termasuk Hyundai Kona Electric, BMW i4 dan MG ZS EV.

 • Apakah batasan kenderaan elektrik?

  Beberapa had kenderaan elektrik termasuk jarak pemanduan dan kelajuan yang lebih pendek, dan kos pemasangan stesen pengecasan yang tinggi di rumah.