• Wishlist
  • Bahasa enms

Elektrik Motosikal

Motosikal Elektrik - Permulaan Era Baharu

 • Mampan untuk alam sekitar
  Mampan untuk alam sekitar

  E-motorcycle mesra alam kerana ia tidak mengeluarkan asap tidak seperti rakan sejawatannya yang dikuasakan oleh enjin pembakaran dalaman. Tiada bau pembakaran petrol yang busuk dan ketiadaan paip ekor menjamin zero emission.

 • Tiada Perbelanjaan petrol
  Tiada Perbelanjaan petrol

  Banyak yang boleh dijimatkan oleh pemilik e-motorcyclel. Berjalan dengan cas elektrik bermakna pemilik menjimatkan bil petrol. Justeru, menjadikan pembelian e-motosikal sebagai pelaburan sekali sahaja.

 • Perjalanan yang selesa
  Perjalanan yang selesa

  Motosikal elektrik tidak mengeluarkan bunyi, walaupun semasa pergerakan full throttle.

Elektrik Motosikal

Kelebihan Membeli Motosikal Elektrik?

Keseronokan Motosikal elektrik

Kos penyelenggaraan yang rendah Kos penyelenggaraan yang rendah

Motosikal berkuasa enjin pembakaran dalaman menampilkan persediaan yang rumit termasuk spark plug, timing belt, penapis udara & minyak, gearbox dan banyak lagi. Motosikal elektrik, sebaliknya, menampilkan dalaman yang ringkas dengan cecair, tayar dan pad brek. Oleh itu, memerlukan kos penyelenggaraan yang sangat rendah, menjimatkan dalam penyelenggaraan biasa.

Jadilah penyelamat alam sekitar Jadilah penyelamat alam sekitar

Menggunakan motosikal elektrik menjadikan seseorang itu pahlawan alam sekitar. Tiada pelepasan gas berbahaya dan tidak menggunakan bahan api fosil. Memberikan generasi masa depan kita udara yang lebih bersih untuk bernafas dan sumber untuk dinikmati.

Sangat mudah untuk dikendalikan Sangat mudah untuk dikendalikan

Sesiapa sahaja boleh menunggang basikal elektrik. Tiada gear dan klac, anda hanya perlu belajar mengimbangi dan boleh pergi. Hanya tekan butang mula dan nikmati perjalanan anda. Penghantaran kuasa adalah serta-merta dan tiada kehilangan kuasa semasa dimulakan semula.

Komponen Utama Motosikal Elektrik

Bahagian utama yang membuat e-motosikal berfungsi ialah:

Motor Motor

Salah satu komponen utama yang bertanggungjawab untuk kerja e-motosikal ialah motor. Ia dipasang rendah pada casis, diletakkan di hadapan roda belakang. Dengan hanya saiz alternator, e-motor memberikan tork tertinggi dan yang sama ditawarkan sebaik sahaja throttle diputar.

Pek bateri Pek bateri

Bateri e-motosikal dan pek bateri boleh dijelaskan dengan terbaik sebagai nadi. Bergantung pada pengilang dan keperluan kuasa e-basikal, ia boleh menggunakan salah satu daripada bateri berikut - litium, lithium-ion, asid plumbum, lithium fosfat, lithium-ion fosfat dan hybrid nikel-logam. Jarak tempuh antara 40-100 batu, berdasarkan caj.

Charger Charger

Bateri kenderaan elektrik mendapat bahan api oleh pengecas, yang bentuk dan saiznya berbeza mengikut motosikal elektrik. Kadangkala pengecas disertakan bersama e-basikal dan pada masa lain pengilang boleh menyediakan stesen pengecasan di tempat yang sesuai.

Motosikal elektrik di Malaysia

Motosikal elektrik akan datang, ia adalah masa depan dan lebih baik untuk bersedia. JPJ Malaysia telah mengklasifikasikan e-motosikal untuk kegunaan jalan raya, selepas lulus Kelulusan Jenis Kenderaan JPJ dan diserahkan kepada pihak berkuasa. Oleh itu menjadikan mereka selamat dan sihat sepenuhnya untuk perjalanan harian.
Basikal elektrik dikenakan cukai dan diinsuranskan di Malaysia dan seseorang boleh menunggangnya menggunakan lesen motosikal standard. Selain itu, cukai jalan ke atas e-motosikal tidak sama seperti pada unit enjin pembakaran. Ia berkisar antara RM 2 (untuk unit sehingga 150 cc) hingga RM 350 (untuk unit dengan enjin sesaran 801 cc dan ke atas). Premium insurans dalam kes basikal elektrik bergantung pada jumlah yang diinsuranskan tanpa mengambil kira umur penunggang, pengalaman menunggang dan rekod menunggang.
Bagi penyelenggaraan, walaupun terdapat pengurangan serta-merta kos petrol harian, seseorang itu perlu menanggung kos penggantian bateri pada akhir hayat. Kos operasi lain melibatkan penggantian brek dan tayar. Tidak lupa juga kos elektrik untuk mengecas.
Bercakap mengenainya, pengecasan kenderaan elektrik banyak berpangkalan di negara ini terhadap kereta elektrik. Tiada peruntukan sama sekali untuk mengecas pantas e-basikal dan kami berharap keadaan akan berubah tidak lama lagi. Sehingga masa itu pek bateri boleh tanggal berguna sebagai penyelesaian yang boleh dilaksanakan dengan beberapa pengeluar utama dalam rancangan untuk menyeragamkan spesifikasi di seluruh industri.
Walaupun dengan e-motosikal seseorang perlu mengetahui bekalan elektrik, terutamanya apabila melakukan perjalanan ke lokasi terpencil, bagaimanapun, terdapat sisi lain padanya juga. Sebagai contoh, mereka menyeronokkan untuk ditunggang, tork motor tersedia dari awal, dan ketenangan yang mereka bawa ke ruang bandar.

 • Berminat untuk membeli e-motosikal?

  Pasaran Malaysia mempunyai beberapa pilihan yang baik untuk dipertimbangkan seperti Super Soco TC & TSX, Treeletrik T-90 & T-70, dan banyak lagi.

 • Adakah motosikal elektrik sah di Malaysia?

  Ya, JPJ Malaysia telah mengklasifikasikan e-basikal untuk kegunaan jalan raya. Ia berlaku hanya selepas e-basikal melepasi Kelulusan Jenis Kenderaan JPJ dan diserahkan kepada pihak berkuasa.

 • Adakah anda memerlukan lesen untuk menunggang motosikal elektrik di Malaysia?

  ya. Lesen motosikal standard adalah semua yang anda perlukan untuk menunggang e-basikal di Malaysia.

 • Berapa lama masa yang diambil untuk mengecas bateri e-motosikal?

  Masa pengecasan bergantung pada kapasiti pek bateri dan unit pengecasan semula. Secara purata, sebuah e-motosikal dicas sepenuhnya dalam masa 45 minit.

 • Mengapa motosikal elektrik dianggap mesra alam?

  Tidak seperti motosikal berkuasa enjin pembakaran dalaman, motosikal elektrik tidak mengeluarkan asap, tidak memerlukan bahan api fosil dan tidak membuat bunyi bising.